10000/2001/banner-1-1.jpg

Tanulj meg közlekedni játék közben!

Kérdésed van?

Elérhetőségeink

Telefon 06 30 297 3747

Email:kresz.suli[a]gmail.com

Egyedi ajánlatot szeretnél?

Hol szabad kerékpározni?

Kerékpárúton

Kerékpárút

Ha az út mellett van kerékpárút, akkor csak itt szabad kerékpározni, kivéve, ha az úttesten kerékpáros nyom (piktogram) van felfestve, ugyanis ebben az esetben az úttesten is szabad kerékpározni. A megengedett sebesség kerékpárúton 30 km/h. A kerékpárút kereszteződéseiben nem biztos, hogy elsőbbségünk van! Ha elsőbbségünk van, akkor is előbb győződjünk meg arról, hogy megadják azt,és csak utána hajtsunk le az úttestre!

 

Kerékpársávban

 Kerékpársávban

Ha az úttesten van felfestett kerékpársáv, akkor csak itt szabad kerékpározni. A kerékpársáv egyirányú közlekedésre szolgál. Nemcsak szabálytalan, hanem veszélyes és udvariatlan is szembe menni a forgalommal!

A kerékpársáv mellett gyakran parkolnak autók. Ilyenkor tartsuk meg a biztonságos ajtónyitásnyi távolságot! Fokozottan figyeljünk a szélső sávból jobbra kanyarodó autókra is, mert a biciklisávban kevésbé vagyunk láthatóak az autóvezetők számára.

 

Nyitott kerékpársávban

Nyitott kerékpársáv

 

A nyitott kerékpársávra ugyanazok vonatkoznak, mint a kerékpársávra, két kivétellel:

  1. A nyitott kerékpársávot el szabad hagyni biciklivel például balra kanyarodás előtt.
  2. A nyitott kerékpársávra más járművek is ráhajthatnak például jobbra kanyarodás előtt.

Nyitott kerékpársáv 2010. január 1. óta létezik a KRESZ-ben.

 

Kerékpár által is használható buszsávban

Kerékpár által is használható buszsáv

Ha a buszsávot kerékpáros is használhatja (lásd a táblát), akkor csak itt szabad kerékpározni. Ha viszont nincs kerékpárjelzés, akkor tilos a buszsávon kerékpározni! (Lásd még később a tiltásoknál.) Mivel az eddig kijelölt buszsávok általában túl keskenyek ahhoz, hogy a busz mellett kerékpáros is elférjen a sávon belül, ezért nem engedélyezik a kerékpár használatot a buszsávokban.

Gyalog- és kerékpárúton A gyalogosok (különösen az idősek, gyerekek és kutyák) kiszámíthatatlan mozgására, hirtelen előbukkanására mindig számítanunk kell ezért a megengedett sebesség 20 km/h! A gyalog-kerékpárút használata általában kötelező, azonban ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, vagy az úttesten van felfestett kerékpáros nyom (piktogram), a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek.

A gyalog-kerékpárúton mi vagyunk az erősebbek, ezért nekünk kell vigyáznunk a gyalogosokra! Előzési szándékunkat jóval előre, csöngetéssel jelezzük, és a gyalogosok számára is megnyugtató sebességgel és oldaltávolsággal előzzünk!

 

Gyalogos-kerékpáros zónában

Gyalogos-kerékpáros zóna

Gyalogos-kerékpáros zónában a kerékpárosok számára kijelölt részen a megengedett sebesség 20 km/h, a zóna többi részén 10 km/h. Egyébként ugyanazok érvényesek rá, mint amelyek a gyalog-kerékpárútra.

Az úttesten, az útpadkán és a járdán (ha nem tilos) csak egy vonalban szabad kerékpározni. A kerékpársávon, a kerékpár- és a gyalog-kerékpárúton egymás mellett is szabad kerékpározni.

 

Kerékpáros nyomon

Kerékpáros nyom

Az úttestre festett kerékpáros nyom (az ábrán látható kerékpáros piktogram) a kerékpárosok számára jelzi az úttesten javasolt pozíciót, egyúttal a többi jármű vezetőt figyelmezteti a kerékpárosok jelenlétére.

Amennyiben ilyen nyom van felfestve az úttestre, akkor a párhuzamos kerékpárút, illetve gyalog-kerékpárút használata nem kötelező.

Természetesen az úttesten elfoglalt pozíció csak javaslat, tehát el lehet térni tőle, valamint más járművek is ráhajthatnak, mivel nem jelent külön sávot. A kerékpáros nyom 2010. január 1. óta szerepel a KRESZ-ben.

 

Leállósávon vagy kerékpározásra alkalmas útpadkán

Ez elég értelmetlen kitétel a KRESZ-ben. Magyarországon csak autópályán van leállósáv, ahol tilos kerékpározni, az útpadka pedig szinte sehol sem alkalmas kerékpározásra.

 

Az úttest jobb szélén, többsávos úton a külső sávban

A jobbra tartási kötelezettséget a körülményekhez alkalmazkodva kell kezelni. 2010. január 1. óta nem kell szigorúan jobbra tartani, hanem csak a szokásos módon. Mindig tartsunk legalább 1 méter oldaltávolságot a járdaszegélytől, hogy legyen helyünk az úthibák, csatornafedelek kikerülésére!

Parkoló autók mellett mindig tartsunk ajtónyitásnyi (1,2–1,5 m) oldaltávolságot, hogy a figyelmetlenül kinyitott ajtókat ki tudjuk kerülni!

Többsávos úton, ha keskeny a sáv, tartsunk középre, és foglaljuk el a sávot! Ezzel elkerülhetjük, hogy a sávon belül próbáljanak megelőzni a mögöttünk jövő autók. Majd sávot váltanak, ha előzni akarnak. Piros lámpánál a szélső sáv közepére álljunk be, ha egyenesen akarunk haladni. Így elkerülhetjük, hogy a jobbra kanyarodó autók megelőzzenek és bevágjanak elénk.

Ha a sáv közepén haladunk valamilyen fenti okból, akkor amint alkalom adódik, engedjük el a mögöttünk jövő gyorsabb járműveket!

 

Szeretnél egy vidám napot amikor bicajozhatsz?

Szólj az óvónéninek, hogy Te is a KRESZ-Suliban közlekedhess.

Elmegyünk a sulidba, és megtanítunk közlekedni.

Mindenkinek jut roller, bringa, kismotor.

 

Akartok egy játszva töltött délelőttöt amikor megtanultok biztonságosan közlekedni?

Egy olyan tornaórán, ahol nem kell átöltözni?

Bicajozhatsz a sajátoddal!

Kapsz egyet kölcsön, ha otthon felejtetted.

Használhatod a rollered, gördeszkádat, görkorcsolyádat is!

Szeretnél egy tűzoltó autóban tortázni?

Hívd meg a barátaidat egy felejthetetlen KRESZ-SULI-BULI szülinapra!

Haverok#Buli#KRESZ-SULI

Tortázás a tűzoltó autóban

Tortázhattok egy igazi tűzoltó autóban, ahol korábban hős lánglovagok ültek.

Megkülönböztetett figyelem a megkülönböztető jelzést használó járműveknek, és persze az ünnepeltnek!

 

 

Nézd mennyi boldog gyerek!

Szeretnétek ti is ilyen programot?

Boldog gyerekek

Rendeljétek meg a Kresz-Sulit!

Az oldal sütiket használ. Az oldal harmadik féltől származó szoftvereket is használ