10000/2001/banner-1-1.jpg

Tanulj meg közlekedni játék közben!

Kérdésed van?

Elérhetőségeink

Telefon 06 30 297 3747

Email:kresz.suli[a]gmail.com

Egyedi ajánlatot szeretnél?

Hol tilos kerékpározni?

Tilos kerékpározni autópályán és az „autóút” táblával jelölt autóúton, továbbá ott, ahol ezt tábla tiltja.

 

Kerékpárral behajtani tilos táblával megjelölt úton

 Kerékpárral behajtani tilos


Ide értelemszerűen nem szabad kerékpárral behajtani. A kerékpárt tolva már gyalogosnak minősülünk, tehát az ilyen táblával jelzett helyen szabad tolni a kerékpárt.


Mindkét irányból behajtani tilos táblával megjelölt úton

 Mindkét irányból behajtani tilos


Ennél a táblánál ugyancsak tilos kerékpárral behajtani, kivéve, ha valamilyen kivételt jelzőtábla szerepel a fenti tábla alatt. Ha a buszoknak vagy taxiknak engedélyezett a behajtás, akkor kerékpárral is.


Behajtani tilos táblával megjelölt úton

Behajtani tilos
Egyirányú utcába értelemszerűen tilos a forgalommal ellenkező irányból behajtani kerékpárral is, kivéve, ha az alábbi, kerékpárt jelző kiegészít tábla ezt megengedi.

Behajtani tilos kivéve kerékpáf

Ez utóbbi esetben szigorúan az úttest jobb oldalán kell haladni kerékpárral, ha van felfestett kerékpársáv, akkor ott. A 2010-es KRESZ-módosítás csak minimális változást hozott az egyirányú utcákra vonatkozóan. A téves sajtóhírekkel ellentétben továbbra is csak akkor szabad szemből behajtani, ha a kiegészít tábla ezt megengedi!

Nagyon fontos, hogy ha nincs kiegészít tábla, ne hajtsunk be az egyirányú utcába forgalommal szemben!

A keresztező utcákban közlekedők ugyanis nem számítanak a rossz oldalról érkező kerékpárosokra! Az utcákat általában úgy egyirányúsítják, hogy a párhuzamos utcák felváltva ellenkező irányba egyirányúak. Egy behajtani tilos táblába futva tehát a legegyszerűbb, ha a szomszédos utcában próbálunk továbbhaladni.Buszsávban

 Buszsáv


Amennyiben a kerékpárt külön nem engedélyezik, a buszsávban tilos kerékpározni! Ezek a buszsávok általában túl keskenyek ahhoz, hogy a busz és a kerékpáros egymás mellett elférjen. Amennyiben a jobb szélső sáv a buszsáv, akkor (elvileg) az ezután következő sávban kell kerékpározni. Ezt azonban senkinek nem ajánlhatjuk jó szívvel. Nem biztonságos, ha jobbról-balról egyszerre előznek az autók és a buszok. Lehetőleg kerüljük el az ilyen többsávos utakat! Ha mégis feltétlenül ilyen úton kell közlekedni, tapasztaltabb biciklisták a buszsávban tekernek, és szükség esetén elengedik a közeledőbuszt vagy taxit.


Gyalogúton

Gyalogút
Amennyiben egyéb tábla ezt nem engedélyezi, akkor gyalogúton tilos kerékpározni.


Gyalogos zónában

Gyalogos zóna
Amennyiben egyéb tábla ezt nem engedélyezi, akkor gyalogos zónában tilos kerékpározni. Ha a kiegészítő tábla csak bizonyos időszakokban tiltja a behajtást, akkor a többi időszakban legfeljebb 10 km/h sebességgel szabad kerékpározni. A kerékpárt tolni természetesen mindig szabad.Járdán

Járdán tilos kerékpározni! Kivétel ez alól a 12. évnél fiatalabb gyerek, mivel főútvonalon még nem kerékpározhat, így a párhuzamos járdán haladhat, legfeljebb 10 km/h sebességgel. Lakott területen csak akkor szabad a járdán kerékpározni (legfeljebb 10 km/h-val), ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan (például földút). A hivatalos értelmezés szerint az, hogy az úttesten nagy a jármű forgalom, vagy tábla tiltja az úttesten a kerékpáros közlekedést, még nem jelenti, hogy szabadna a járdán tekerni.


A KRESZ jó okkal tiltja a járdán való kerékpározást: a járda a gyalogosoké. A gyalogosok mozgása (főleg a gyerekeké és időseké) gyakran kiszámíthatatlan, így veszélyhelyzetek sokasága adódik. Emellett a kapualjakból kihajtó autósok nem számítanak a járdán nagy sebességgel közlekedő biciklisre. A mellékutcák keresztezése szintén veszélyes a járdáról lehajtva ugyanezen okból. Külföldi tanulmányok szerint a járdán biciklizni 2-3-szor veszélyesebb, mint az úttesten.

Ne járdázz!
Hidakon és felüljárókon, ahol gyors az autóforgalom, és keskenyek a sávok, a tilalom ellenére érdemesebb és biztonságosabb a járdán közlekedni. Csak lassan, hogy ne zavarjuk a gyalogosokat!

 

 

Szeretnél egy vidám napot amikor bicajozhatsz?

Szólj az óvónéninek, hogy Te is a KRESZ-Suliban közlekedhess.

Elmegyünk a sulidba, és megtanítunk közlekedni.

Mindenkinek jut roller, bringa, kismotor.

 

Akartok egy játszva töltött délelőttöt amikor megtanultok biztonságosan közlekedni?

Egy olyan tornaórán, ahol nem kell átöltözni?

Bicajozhatsz a sajátoddal!

Kapsz egyet kölcsön, ha otthon felejtetted.

Használhatod a rollered, gördeszkádat, görkorcsolyádat is!

Szeretnél egy tűzoltó autóban tortázni?

Hívd meg a barátaidat egy felejthetetlen KRESZ-SULI-BULI szülinapra!

Haverok#Buli#KRESZ-SULI

Tortázás a tűzoltó autóban

Tortázhattok egy igazi tűzoltó autóban, ahol korábban hős lánglovagok ültek.

Megkülönböztetett figyelem a megkülönböztető jelzést használó járműveknek, és persze az ünnepeltnek!

 

 

Nézd mennyi boldog gyerek!

Szeretnétek ti is ilyen programot?

Boldog gyerekek

Rendeljétek meg a Kresz-Sulit!

Az oldal sütiket használ. Az oldal harmadik féltől származó szoftvereket is használ